SONBAHAR FİKİRLERİ

Merhaba;

Sonbahar çocuklarınızla birlikte gerçekleştirebileceğiniz inanılmaz fırsatlar sunuyor. Mevsimleri tanımak çocukları içinde yaşadıkları dünyaya yakınlaştırıyor, doğayla olan bağlarını güçlendiriyor ve çevrelerine dair farkındalıklarını da arttırıyor.

İstanbul'da bu geziler için bir çok seçenek var. Bunlardan bazıları:

Atatürk Arboretumu
Belgrad Ormanı
Emirgan Korusu
Yıldız Parkı
Gülhane Parkı
Beykoz Korusu
Fethi Paşa Korusu
Çubuklu Hidiv İsmail Paşa Korusu
Mihrabat Korusu
Florya Atatürk Ormanı


DOĞA GEZİLERİ


Park ve bahçelerin renkten renge dönüştüğü bu günlerde doğa temalı geziler düzenleyebilirsiniz. Gezi öncesinde çocuğunuz ve sizin için birer doğa çantasını yanınızda bulundurmayı unutmayın. Çantaları gezi sırasında toplayacağınız materyaller için kullanacaksınız. Yine çantanızda büyüteç, örnek toplamak için plastik kaşıklar, plastik kapaklı kutular bulundurabilirsiniz. Fotoğraf makinenizi de unutmayın!

İşte gezi boyunca yapabileceklerinize örnekler;

Çevre Eğitimi;
Geziniz sırasında çocuğunuzla çevrede gözlemlediğiniz farklılıklar hakkında sohbet edin. Neler değişti? Ağaçlardaki farklılıklar, havadaki farklılıklar vb... Çevrenizde gördüğünüz hayvanlar hakkında konuşabilirsiniz. Nerede yaşıyorlar, nelerle besleniyorlar vb...



Koleksiyonunuz İçin Materyal Toplayın;
Yerde gördüğünüz çeşitli materyalleri çantanızda biriktirin. Örneğin;
Kurumuş Yapraklar, çam kozalakları, meşe palamutları, dal parçaları, ağaç kabukları, at kestaneleri, ceviz, fındık, kuşburnu vb.


Duyu Eğitimi İçin Bulunmaz Fırsat;
Yürürken yaprakların çıkardığı hışırtılara, rüzgarın soğuk dokunuşlarına, rüzgarla sallanan yaprak seslerine, kuş seslerine, havadaki kokulara dikkat çekmeyi unutmayın... Ayrıca ağaçların pütürlü yüzeylerine, yaprakların dokusuna da vurgu yapabilirsiniz.



Bol Bol Fotoğraf Çekin;
Gezi boyunca sonbahara dair gördüğünüz herşeyin fotoğrafını çekin. Çocuğunuzun da fotoğraf çekmesine izin verin. Gün sonunda çektiğiniz fotoğrafların çıktısını alarak size ait bir sonbahar albümü oluşturabilirsiniz.


Yaprak Oyunları Oynayın;
Bırakın çocuğunuz yaprakların arasında yuvarlansın, onları havaya savursun, yapraklardan kuleler inşa etsin, ya da dilediği başka şeyleri... Biraz özgürlük hem ona hem size iyi gelecektir...



Ve son olarak da su birikintilerinin üzerinden atlamayı sakın unutmayın!



Muhteşem doğa gezinizin ardından değerlendirebileceğiniz bir çok materyal var artık elinizde. Peki bunlarla neler mi yapalım? İşte bizim aklımıza gelenler. Sizin de katkılarınızı bekliyoruz...

Çimlendirme Deneyi;

Topladığınız meşe palamutları ile çimlendirme deneyi yapabilirsiniz. Öncelikle toprak dolu saksınızı hazırlayın. saksınızın içinde parmağınızla minik çukurlar açın. Topladığınız palamutların şapkalarını çıkararak bu çukurlara yerleştirin. Can sularını da ilave ettikten sonra minik çukurların üzerini toprakla kapatın. Saksınızı çok sıcak ya da çok soğuk olmayan bir konuma yerleştirerek beklemeye başlayın. Meşe palamutları 2-3 ay içinde çimlenecek ve küçük meşe fideleri olarak büyüyecekler. İsterseniz onları ilkbahar geldiğinde bahçenize de dikebilirsiniz.


Yaprak Çalışmaları;

En sevdiğim yapraklar albümü, yaprak baskısı, yaprak hayvanlar gibi çalışmalar yapabilirsiniz.

 
www.designwan.com


www.thecraftycrow.net

Mumluklar;

Topladığınız materyalleri kullanarak çok şık mumluklar yapabilirsiniz. İşte bir kaç örnek;



Ve çocuğunuzun keyifle yapacağı sanat çalışmaları,







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder